Orbii ne învaţă să vedem

Nu ochiul îl face pe om să vadă, ci dimpotrivă, omul face ca ochiul să vadă. La această oarecum stranie şi greu de explicat concluzie am ajuns după ce l-am vizitat pe Ion (zis Nicuşor) Andronic din satul Goteşti, Cantemir, care, în urma unui incident stupid, a rămas orb din fragedă copilărie. Dar-incredibil!-precum, prea poate, vi s-a întâmplat şi dvs să întâlniţi, acest tânăr ne dă fiecăruia dintre noi o lecţie cum nu se poate mai bună despre rostul omului, despre adevăratele valori umane, despre credinţa în Dumnezeu, viaţa aşa cum este ea văzută de el…fără ochi.

orb_2351_10

„Atunci, zice, când, nişte oameni râi, nişte brute, m-au silit să merg la Moskova, unde mă impuneau să cânt ziua întreagă, prin trecerile subterane, la acordeon, ca seara să-şi însuşească toţi-dar absolut!-toţi banii pe care mi-i lăsau în semn de recunoştinţă trecătorii, să mă vândă, de fapt, de la unul la altul, ca mai apoi, tot ei, ipocrizii, să mă lipsească şi de acel instrument, cu care îmi mai puteam câştiga existenţa, să mă lase, ca pe-un câine, în stradă, atunci, zic, am cunoscut adevăratul iad pe pământ, pe care-l fac neoamenii, acei care-s atât de departe de Domnul, de credinţă, de ceea ce numim noi valoare umană. Pe când învăţam în şcoala specială pentru nevăzători din Bălţi, eram optimist, speram că voi putea să-mi aranjez şi eu cumva viaţa, chiar dacă nu vedeam lumina tămăduitoare a zilei. Dar după cele întâmplate la Moscova, eram disperat, nu mai credeam în nimeni şi în nimic…”.

Deşi are acum doar 28 de ani şi, s-ar părea, nu mai are ce aştepta de la viaţa (tot în urma acelei „călătorii” în Rusia, unde a stat flămând, în frig, fără nici un ajutor şi o susţinere, batjocorit, nedreptăţit, ba chiar şi bătut, are şi alte probleme de sănătate, de auz ş.a.), Nicuşor este binevoitor, cu o credinţă fermă, curată, în Dumnezeu, considerându-se, copilul lui Iisus Hristos, nu ţine pizmă cuiva, redând, în acest caz vorbele profetice ale unicului fiu al lui Dumnezeu: „Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!”. Vorba e că noi nu vedem, de fapt, cu ochii, ci cu mintea, zice el, şi dacă mintea e goală, ochii privesc fără să vadă… Drept confirmare, scoase din geantă un dispozitiv, cu ajutorul căruia, spre marea noastră mirare, începu a citi versete din Biblie! Apoi, cu degetele-i fine, descifră câteva numere de telefoane, ne propuse să ascultăm muzică… Ce-i drept, dictafonul nu era conectat la curent electric, fiindcă- culmea!!!-de ani buni, casa în care stă el împreună cu mama, Varvara şi tatăl Gheorghe (care au lucrat viaţa întreagă, dar actualmente, au şi ei probleme de sănătate, din care cauză stau acasă, fără vre-o ocupaţie plătită), nu are curent electric, este deconectată de la reţea, pe motiv că aici, de la foştii gospodari s-ar fi acumulat datorii enorme.

„Când aduceam vorba de lumină, cineva îmi reproşa: ce-i mai trebuie şi lui lumină, totuna nu vede! Eu însă-i replicam: nevăzătorul nu vede, dar de curent electric are foarte mare nevoie…”. Iată că, graţie intervenţiei consilierului Vladimir Moldovanu, care a fost susţinut de conducerea raionului, familiei lui Nicuşor Andronic i-a fost acordat un ajutor material în sumă de 6 mii de lei, pentru a achita datoriile şi a conecta casa la reţea…

…Ne despărţeam de această familie necăjită, suferindă. De tatăl, care fuma întruna; de mama, care-şi ştergea încontinuu lacrimile ce curgeau, nechemate, pe obraji, şi ne vorbi, cuminte, lin, că Nicuşor a fost şi este un fecior bun, ca toţi băieţii; de Nicuşor, care, vine vorba, este deplâns că nu-i vede pe alţii, dar niciodată – că nu se vede pe sine…

Ion Domenco