Hans Kohler, expert SES: „Primarii moldoveni trebuie să aibă suficientă voinţă şi pregătire”

Primarii din raionul Cimişlia au luat cunoștinţă de experienţa de activitate a administraţiilor publice locale din Germania, Austria şi Elveţia. Consultarea practicilor occidentale în domeniu a avut loc în cadrul vizitei austriacului Hans Kohler, expert al Fundaţiei pentru cooperare internaţională „Senior Experten Service” din Gemania.

senior experte Hans Kohler la Cimislia 406_2328_10

Hans Kohler are cu o experienţă de 18 ani în funcţia de edil al oraşului Rankweil, Austria. El a relevat că un criteriu fundamental în activitatea administraţiilor publice locale din Occident este transparenţa, care îi ajută să prevină corupţia şi să lucreze eficient. Totodată, expertul a spus că autorităţile centrale nu se implică în activitatea administraţiilor locale, acestea având cu adevărat autonomie. Există totuşi o comisie specială care controlează o dată la 2-3 ani activitatea autorităţilor publice locale. Kohler a remarcat însă că controlul respectiv nu vine nicidecum să prejudicieze funcţionarea organelor de administrare locală sau să pună piedici. Din contra, organele de control au misiunea de a ajuta structurile locale pentru buna lor dezvoltare socială şi economică.

După familiarizarea cu modelele avansate de administrare locală din alte ţări, primarii au ajuns la concluzia că în administraţia publică locală din Republica Moldova trebuie făcute reforme, în primul rând, în vederea lărgirii autonomiei şi descentralizării financiare.