O afacere cu vaci

Oleg Coadă din satul Topala, raionul Cimişlia, este unul dintre tinerii care a muncit în străinătate şi a revenit la baştină cu gând să-şi facă un rost în viaţă. Cu banii adunaţi şi cu pământul moştenit de la părinţi, şi-a pornit o mică afacere pentru care munceşte întreaga familie şi care se dezvoltă pe zi ce trece.

oleg_2322_10

Pe Oleg Coadă l-am găsit în faţa casei sale noi de la capătul Cimişliei. Situată pe locul unde cândva se afla fosta gospodărie auxiliară a Şcolii profesionale tehnice, construcţia este una deosebită, pentru că în spatele ei se găseşte un grajd în care îşi află adăpostul 32 de vite cornute mari, trei cai de rasă, mai mulţi viţei.

Oleg Coadă şi-a început afacerea în anul 2007, fără prea mare planuri, mai mult pentru „a prinde rădăcini” la pământ şi a-şi putea întreţine familia. „Aflându-mă la muncă în Irlanda, timp de nouă ani, am văzut cum se lucrează acolo pământul, cum micii fermieri dezvoltă afaceri de familie şi reuşesc să aprovizioneze piaţa cu produse naturale, ecologic pure. Am rămas impresionat şi mi-am zis că merită să încerc şi eu, s-a gândit atunci Oleg Coadă şi s-a apucat de treabă. Mai ales că, împreună cu soţia, luaseră deja decizia de a nu mai pleca nicăieri din Moldova. Cu banii câştigaţi în Irlanda au cumpărat un teren, au angajat două brigăzi de muncitori şi au început construcţia minifermei. În două luni, ferma a fost gata.

Deoarece cheltuiseră toţi banii pe care-i aveau adunaţi, au fost nevoiţi să ia un împrumut de la o bancă. Chiar dacă dobânda era una cam mare, tinerii nu aveau de ales, căci trebuiau cumpărate animalele, utilajul necesar. Între timp, pământul lucrat din primăvară, pe care l-au primit de la părinţi, promitea să-i răsplătească din plin pentru munca şi sârguinţa lor cu o recoltă destul de frumoasă.

Cele opt vaci cu care a început afacerea familiei Coadă au fost procurate din satele raionului. Astăzi, ferma numără 32 de bovine, precizează fermierul, mărturisind, totodată, fără jenă, că „la coada vacii” munceşte cu preponderenţă el cu soţia şi, desigur, copiii lor mai mari. Îl mai ajută şi părinţii cu ce pot şi cum pot, fiind ambii pensionari. Iar când au nevoie, angajează lucrători cu ziua. Deşi îi vine greu, Oleg Coadă nu se plânge.

„Copiii mei mănâncă sănătos, asta e important”

Oleg Coadă are patru copii, cel mai mic a împlinit abia patru luni. Un copil mic este o binecuvântare pentru soţii Coadă şi nicidecum un impediment în dezvoltarea afacerii. Şi tocmai pentru că astfel înţeleg acest fapt, nu complică lucrurile, ci din contra — se bucură şi continuă să muncească cot la cot.

Oleg spune că nu se alege cu mare profit de pe urma creşterii animalelor, fiecare vacă dându-i în medie câte 8-10 litri pe zi. Dar se mulţumeşte cu faptul că cei patru copii ai săi şi mulţi alţi cimişlieni mănâncă sănătos. „Deja mă ştie multă lume în Cimişlia. Cumpără de la noi lapte, brânză. Am şi două angajate care îmi comercializează producţia în piaţa agroalimentară. Afacerea nu mă face bogat, dar nici nu mă lasă să mor de foame. În plus, m-aş bucura ca nu numai copiii mei să se alimenteze sănătos, dar şi ceilalţi, de la toate grădiniţele din oraş.

Ar fi bine dacă am avea centre de colectare a laptelui, la un preţ rezonabil, aşa cum se spunea că se va face. Atunci m-ar impulsiona şi pe mine să mă extind mai rapid, să măresc efectivul de vite. Aşa, unde să dau laptele? Un timp, îl livram la întreprinderea de prelucrare JLC, la un preţ derizoriu. Eram nevoit să fac acest lucru deoarece vara exista un mare risc de alterare a laptelui. După aceea, am renunţat. Oare un produs ecologic pur, natural, obţinut în sudoarea frunţii, a ajuns să fie achiziţionat la un preţ de nimic? Îşi bate joc statul nostru de ţăran”.

„Dacă nu iubeşti animalele, nu faci treabă”

În peste patru ani, Oleg Coadă a învăţat toate „nuanţele” legate de creşterea vacilor, fără să citească anumite broşuri de specialitate sau să participe la cursuri: „Le-am învăţat obiceiurile, ştiu când le este foame, când sunt bolnave. Vara am fot nevoit să mai sacrific din animale pentru că mâncaseră şi băuseră lacom şi se umflaseră… Cea mai grea perioadă este de la începutul lunii februarie până la jumătatea lunii martie, atunci când fată. Trebuie să stai mai mult pe lângă ele. Să le hrăneşti bine. Să ai grijă să le fie curat şi cald. Apoi să sugă viţeii. Oricum ai da, dacă nu iubeşti animalele, nu faci treabă. Dacă gândeşti şi acţionezi doar pentru o afacere, e greu de crezut că vei reuşi”, conchide fermierul.

Prilej de mândrie pentru Oleg Coadă sunt şi cei trei cai de rasă pe care îi creşte: Biografia, Poleac şi Glazunia. A plătit pentru fiecare peste o mie de euro, dar nu-i pare rău. Pentru că frumuseţea şi nobleţea lor îl inspiră. Caii sunt pasiunea cea mai mare a lui Oleg. Văzându-i cum aleargă, uită de toţi şi de toate… Deocamdată, nu-şi face planuri măreţe în legătură cu transformarea acestei pasiuni în business.

Un exemplu demn de urmat

Primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, are numai cuvinte de laudă pentru Oleg Coadă: „Acest tânăr a demonstrat că se poate reuşi prin muncă. Este ambiţios şi sunt sigur că nu se va opri aici, îşi va extinde afacerea”. Totodată, edilul spune că ar fi bine dacă fermierul Oleg Coadă ar fonda o gospodărie ţărănească sau o întreprindere individuală. Aşa, administraţia publică locală ar putea achiziţiona de la el în mod legal producţia de lapte şi brânzeturi.”.

Cât priveşte perspectiva în cauză, fermierul Oleg Coadă are deocamdată unele rezerve. Nu că n-ar vrea să conlucreze cu primăria, din contra. Îşi doreşte foarte mult să poată face cât mai curând acest lucru. Dar birocraţia, corupţia şi instabilitatea care există pentru moment în ţară nu-i inspiră prea mult optimism.

Chiar dacă se gândeşte să-şi extindă ferma de animale până la 50 şi mai multe capete, să deschidă o linie tehnologică de procesare a laptelui pe terenul procurat deja în zona fostului combinat de carne din Cimişlia, deocamdată are rezerve. „Se munceşte mult în agricultură astăzi. Dar toată speranţa noastră, a ţăranilor împroprietăriţi, stă numai în unul Dumnezeu. Alt sprijin nu avem. Şi nici legile nu sunt de partea noastră. Nimeni nu vrea să ne audă şi să ne înţeleagă păsul. Oriunde te-ai adresa, peste tot răspunsul e acelaşi: „Fă, dacă poţi”. Dar pe unde încerci, numai piedici, ţi se cer bani şi bani”, spune indignat Oleg Coadă.

O altă problemă, în opinia lui Oleg Coadă, este mentalitatea multor concetăţeni care „nu vor să lucreze, dar nici pe alţii nu-i lasă în pace să lucreze”. „Invidia şi lenea — iată care sunt cele mai mari vicii ale moldovenilor”, susţine crescătorul de animale, care, în ciuda tuturor greutăţilor, nu se abate din drumul său şi îşi urmează destinul.