Expoziţia de pictură a Grupului de creaţie „Vibraţie”, la a patra ediţie

În perioada 2-19 februarie curent, Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală găzduieşte 171 de lucrări ale celor şapte membri ai Grupului de creaţie „Vibraţie”, printre aceştia fiind şi artistul plastic Alexandru Bulat, locuitor al oraşului Cimişlia.

expozitie_2305_10

File de istorie recentă

Acum şapte ani, patru pictori — Ion Chitoroagă din satul Condrăteşti, raionul Ungheni, George Petrea din comuna Nişcani, fostul judeţ Lăpuşna, Gheorghe Jalbă de la Mileştii Mici, raionul Ialoveni, şi Alexandru Bulat din oraşul Cimişlia — au decis să formeze un grup de creaţie. Iniţiatorul ideii în cauză, Ion Chitoroagă, a compus şi o poezie despre aceasta, în care predomină cuvântul „Vibraţie”. De aici rezultă şi denumirea grupului.

Principalul scop urmărit era destul de simplu — în colectiv, împreună, este mai uşor să activezi, inclusiv pe tărâm profesional. În scurt timp, cu eforturi comune, cei patru au organizat, la Chişinău, prima lor expoziţie. A urmat a doua, în municipiul Bălţi, apoi a treia — la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia.

Între timp, la Grupul de creaţie „Vibraţie” au mai aderat trei pictori: Ilie Leu din comuna Zâmbreni, raionul Ialoveni, Vasile Didic de la Lipcani, raionul Briceni, şi Anatol Lazarev din satul Ciobruciu, raionul Slobozia.

Satisfacţia iubitorilor de frumos

Şi iată-i pe cei şapte artişti plastici la o nouă expoziţie, a patra. Vernisarea ei s-a produs, la începutul lunii curente, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală. Aici sunt expuse 171 de opere ale lui Ion Chitoroagă, George Petrea, Alexandru Bulat, Gheorghe Jalbă, Ilie Leu, Vasile Didic şi Anatol Lazarev. După cum s-a exprimat criticul de artă Tudor Bragă, aici este reprezentată Republica Moldova în miniatură, căci autorii lucrărilor vin din nordul, sudul, centrul, vestul şi estul mult pătimitului nostru meleag.

Sigur că pictorii sunt diferiţi: ca şi vârstă (cel mai în etate, bunăoară, Chitoroagă, este născut în 1940, iar cel mai tânăr, Jalbă, a împlinit nu demult 46 de ani); după studii (au învăţat la diverse instituţii din Federaţia Rusă, la Academia de Stat de Arte şi Industrie „A. L. Stiglitz” din Sankt Petersburg, în Ucraina, la Academia Naţională de Arte din Kiev, în Kazahstan, la Institutul Pedagogic de Stat, în Republica Moldova), după stil. Anume aceasta face ca lucrările lor să atragă privirile vizitatorilor, să le creeze admiratorilor de frumos clipe de profundă satisfacţie sufletească.

La vernisarea expoziţiei Grupului de creaţie „Vibraţie” a fost lume de pe lume: artişti plastici, feţe bisericeşti, studenţi, ziarişti, pedagogi… Şi pentru prima dată mi-a fost dat să văd cum oamenii se grăbeau să imortalizeze cu aparatele de fotografiat sau cu camerele de luat vederi imaginile de pe atâtea tablouri.

„Am venit să-l susţinem pe pământeanul nostru”

Multă lume a dorit să participe la evenimentul de la „Constantin Brâncuşi” venind de la baştina lui Alexandru Bulat: rude, prieteni, cunoscuţi, intelectuali, reprezentanţi ai conducerii raionului şi a oraşului. Iată ce ne-a declarat Sergiu Surugiu, vicepreşedintele raionului Cimişlia:

– Cunosc mai demult lucrările lui Alexandru Bulat. Dar aici am luat cunoştinţă şi de unele picturi noi. Acestea mi-au trezit admiraţia. Avem un artist plastic de forţă şi trebuie să ne mândrim cu el. Îl vom susţine în toate, inclusiv în dorinţa lui Alexandru Bulat de a avea la Cimişlia un muzeu de studiere a ţinutului natal.

Parascovia Colţa, conducătoarea Academiei Populare de la Cimişlia, a ţinut să menţioneze următoarele: „Am venit să-l susţinem pe pământeanul nostru. Cu atât mai mult cu cât lucrările lui abundă în culori vii, luminoase, care te îmbie să iubeşti viaţa, să te bucuri de ea”.

Nespus de bucuros, fericit chiar, Alexandru Bulat a mulţumit pentru aprecierile înalte şi i-a invitat pe toţi iubitorii de frumos să viziteze expoziţia Grupului de creaţie „Vibraţie” din care face parte şi dânsul.