Vulpi bolnave de rabie dau târcoale raionului Basarabeasca

Pentru prima dată în ultimii zece ani, în raionul Basarabeasca au fost înregistrate două cazuri de turbare la animale. De vină ar fi vulpile, spun autoritățile, care se înmulțesc rapid și necontrolat, transmite postul BasTV.

vulpe_2279_10

Primul caz a fost descoperit pe 18 ianuarie, când, în curtea unei case din oraș a fost împușcată o vulpe. Ulterior, analizele de laborator au demonstrat că animalul suferea de rabie.

3 zile mai târziu a fost depistat un alt caz. Un gospodar din satul Abaclia a fost nevoit să-și omoare vaca pentru că aceasta avea simptome de rabie.

Pentru ca infecția să nu se răspândească, cadavrul animalului infectat trebuie incinerat și îngropat la o adâncime de 2 metri în pământ, iar locul sa fie dezinfectat cu clorură de var, spun doctorii veterinari.

Specialiștii consideră ca motivul apariției rabiei în raionul Basarabeasca îl constituie numărul mare de vulpi. După înregistratea acestor cazuri, autoritățile au dat ordin ca vulpile să fie vânate.

Agresivitatea, necunoașterea stăpânului, frica de apă și lumină, sunt primele simptome ce arată că animalul suferă de rabie. Veterinarii preîntâmpină că rabia este foarte periculoasă pentru om. Iată de ce gospodarii care observă aceste simptome la animale trebuie să anunțe imediat autoritățile.

Rabia este o boală infecţioasă, de tip evolutiv acut, comună atât omului, cât şi animalelor, produsă de un virus, care se manifestă din punct de vedere clinic prin simptome neurologice extrem de grave, o stare de excitabilitate motrică exagerată şi agresivitate, ce sunt urmate de paralizie generală şi deces.

Sursa de rabie o reprezintă animalele infectate care transmit boala prin salivă, în principal prin muşcătură sau zgârietură, iar, odată instalate semnele clinice, rabia are o evoluţie letală în 3-7 zile.

Stirilocale.md