Cahulenii vor avea un stadion de standard european

Până la 1 septembrie anul curent, urmează a fi finalizate lucrările de reconstrucţie şi adaptare a stadionului de fotbal „Atlant” din Cahul, ceea ce va permite ca, de acum înainte, „capitala de sud” a republicii să fie gazda unor competiţii internaţionale.

FotbalCahul2_2277_10

Aici se vor desfăşura meciurile din cadrul campionatul raionului, competiţiile dotate cu cupa preşedintelui raionului la fotbal, dar şi turnee, meciuri amicale cu participarea echipelor din ţările vecine, din Balcani şi din alte zone. Competiţiile vor putea fi organizate în orice anotimp, susţine Alexei Grigoriu, specialist principal în problemele tineretului şi sportului din aparatul preşedintelui raionului Cahul.

Alexei Grigoriu a mai menţionat că problema reconstrucţiei acestui obiectiv, dotarea stadionului amplasat pe teritoriul colegiului industrial-pedagogic din Cahul cu gazon artificial a fost discutată săptămâna trecută cu Anatol Motornâi, reprezentant al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Gazonul este o donaţie din partea FMF.

Motornâi a purtat discuţii cu preşedintele raionului, Avram Micinschi, cu specialişti în domeniu din teritoriu. S-a decis ca în timpul cel mai apropiat să fie derulată procedura de tatonare, apoi proiectarea acestui obiectiv, ca deja în primăvară să fie începute lucrările necesare.

Alexei Grigoriu a mai adăugat că pe stadionul adaptat la standarde internaţionale se vor putea desfăşura, de asemenea, şi spectacole, renumitele Festivaluri de muzică şi dans internaţionale „Nufărul Alb”, „Bobocelul”, concerte, alte activităţi cultural-artistice şi sportive de anvergură.

Actualmente, Asociaţia de fotbal din raionul Cahul este una dintre cele mai active şi mai bine organizată din republică. Aici se desfăşoară anual campionatul raionului la fotbal, la care participă 16 echipe, competiţiile dotate cu Cupa preşedintelui raionului la aceeaşi probă.

Este de remarcat faptul că trei echipe cahulene participă la campionatul Moldovei la fotbal: „Speranţa” FC Crihana Veche – în divizia „A”; FC „Cahul-2005” şi FC „Slobozia Mare”- în divizia „B”. Sunt bine cunoscute în întreaga republică performanţele discipolilor şcolii sportive cahulene de fotbal, fondată de Consiliul raional, cu o reţea largă de filiale în satele Doina, Andruşul de Sus, Badicul Moldovenesc, Slobozia Mare, Colibaşi, Crihana Veche, Manta, Borceag, Găvînoasa şi Cahul.

Tinerii fotbalişti din raionul Cahul participă la competiţiile dotate cu Cupa Euroregiunii „Dunărea de Jos”, la alte competiţii, turnee ce se desfăşoară în regiune şi în republică.

Pentru moment, în raion funcţionează cinci stadioane de minifotbal – în centrul raional, în satele Giurgiuleşti, Slobozia Mare, Baurci-Moldoveni şi Văleni.

Ion DOMENCO