Infecţia HIV/SIDA atacă raionul Basarabeasca

În anul trecut, în raionul Basarabeasca au fost înregistrate opt cazuri de îmbolnăvire cu HIV/SIDA. Adică tot atâtea câte au fost depistate pe parcursul a doi ani anteriori, în 2009 şi 2010. Un purtător al acestui virus a decedat.

sida_2275_10

Raionul Basarabeasca, după populaţie, este cel mai mic în Republica Moldova: în această unitate administartiv-teritorială locuiesc mai puţin de 30 mii de oameni. În schimb, el este printre lideri după numărul de bolnavi de sindromul imunodeficienţei achiziţionate. Potrivit lui Ştefan Surdu, medic-şef al Centrului de sănătate publică din localitate, primele cazuri de HIV/SIDA au fost depistate aici acum un deceniu. De atunci şi până în prezent, maladia s-a extins într-un ritm îngrijorător. În raion fiind în total înregistrate 47 de cazuri, dintre care cinci s-au dovedit a fi letale.

Sursa citată a mai specificat că trezeşte îngrijorare sporirea pericolului de HIV/SIDA în ultima vreme. Astfel, dacă, în 2009, medicii au luat în evidenţă cinci persoane infectate, în 2010 – trei, în anul precedent au fost înregistrate tocmai opt bolnavi. Tot în 2011 a fost atestat decesul unui purtător al acestui virus.

În opinia dlui Surdu, cauzele principale ale unei atare stări de lucruri sunt următoarele: Comportamentul neadecvat al tinerilor, care nu ţin cont de măsurile de protecţie; situaţia economică precară a multor familii; lipsa de dorinţă a persoanelor de a se adresa la serviciile de consiliere şi de testare voluntară pentru a trece controlul la virusul HIV.

Conform datelor Centrului de sănătate publică din raionul Basarabeasca, de sindromul imunodeficienţei dobândite suferă în mod special tineri şi tinere cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani.