Bogumil Luft: „Polonia va ajuta Moldova în reformele ce ţin de autonomia locală”

„Dezvoltarea unei ţări, inclusiv a Republicii Moldova, este de neconceput fără instaurarea unei veritabile autonomii locale” a declarat, în cadrul unei vizite oficiale în raionul Cimişlia, Excelenţa Sa Bogumil Luft, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în ţara noastră. Diplomatul a promis tot sprijinul necesar din partea statului pe care îl reprezintă în procesul de descentralizare a puterii, început la noi de către actuala guvernare.

Luft la Cimislia2_2274_10

Experienţă demnă de urmat

În dimineaţa zilei de marţi, 24 ianuarie curent, la Cimişlia a sosit Excelenţa Sa Bogumil Luft, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Poloniei în Republica Moldova. La Consiliul raional, diplomatul a avut o întrevedere cu Ivan Veveriţă, preşedintele raionului, cu Sergiu Surugiu, vicepreşedinte al raionului, Mihai Gărgăun, reprezentantul Guvernului în teritoriu, şi cu Sergiu Vârlan, viceprimarul oraşului. Conducerea raionului l-a informat pe oaspete despre viaţa, activitatea şi problemele care există în această unitate administrativ-teritorială, inclusiv despre implementarea mai multor proiecte în baza investiţiilor străine oferite de finanţatori din Cehia, Norvegia, Polonia şi de alte ţări.

Ambasadorul s-a arătat interesat de procesul de migraţiune a populaţiei, de utilizarea banilor veniţi de la băştinaşii plecaţi la muncă peste hotare, de componenţa etnică a locuitorilor raionului, de grijile şi nevoile lor.

Un loc aparte în cadrul întâlnirii l-a ocupat discuţia despre autonomia locală, Bogumil Luft menţionând că Polonia dispune de o vastă experienţă în acest domeniu. Spre exemplu, prima etapă a reformei administraţiilor publice locale s-a desfăşurat în această ţară imediat după căderea comunismului. „Peste câţiva ani, aceasta a fost urmată de faza a doua şi astăzi, a spus diplomatul, avem trei trepte ale administraţii publice locale: gmina (comună), poviat (raion) şi voievodat (regiune)”.

Oficialul polonez şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda ajutorul necesar la reformarea sistemului de conducere din Republica Moldova începând cu nivelul unu şi terminând cu autorităţile centrale. Ambasada poloneză planifică, bunăoară, desfăşurarea unei conferinţe pe tema în cauză, dar şi organizarea, împreună cu ONG-uri, vizite ale primarilor şi consilierilor moldoveni pentru studierea experienţei acumulate în Polonia.

Excelenţa Sa a rămas impresionat de faptul că oraşul Cimişlia are stabilite relaţii frăţeşti de colaborare cu localitatea poloneză Novograd Bobrujanski şi că o formaţie de dansatori de la noi s-a aflat, anul trecut, în ospeţie în această ţară.

Fructe uscate exportate în Polonia

În continuare, ambasadorul, însoţit de conducătorii raionului, s-a deplasat la Societatea cu răspundere limitată „Camedonis” din centrul raional. Directorul acesteia, Vasile Comerzan, a relatat că întreprinderea pe care o conduce este unica din Republica Moldova care usucă mere, prune, vişine, pere, flori de tei, petale de floarea-soarelui, pomuşoare de aronia etc. Majoritatea producţiei obţinute este exportată în Polonia. „Numai în anul trecut, a comunicat Vasile Comerzan, am expediat în această ţară 200 de tone de produse”. O anumită cantitate de vişine a fost exportată în Germania.

Diplomatului i s-au dat lămuriri referitor la procesul tehnologic de pregătire a fructelor. Domnia sa a gustat pere, vişine şi prune uscate şi a apreciat calităţile lor înalte. La sfârşitul întrevederii, directorul întreprinderii şi-a exprimat dorinţa de a-şi extinde piaţa de desfacere a producţiei în Polonia. Oficialul polonez a promis că va ţine cont de această doleanţă şi va încerca să-l ajute.

O întâlnire de suflet la Selemet

Următoarea oprire a Ambasadorului Poloniei a fost în satul Selemet. La primăria din localitate, înaltul oaspete a fost întâmpinat cu multă căldură, cu pâine şi sare, cu un pahar de vin şi cu un buchet de flori. Pentru Bogumil Luft a fost o surpriză plăcută să afle că primarul Tatiana Badan are la origine rădăcini poloneze: unul din străbunicii ei, pe nume Saviţki, a venit din Polonia, la sfârşitul secolului XIX, şi a participat la construcţia căii ferate Chişinău-Basarabeasca-Reni. S-a căsătorit cu o fată de pe loc şi a rămas pentru totdeauna în Basarabia. Tatiana Badan a mai spus că în anul trecut chiar a găsit rude în Polonia, la Zielona Gora.

Diplomatul s-a interesat de activitatea administraţiei publice locale, a adresat întrebări despre consiliul local şi despre proiectele implementate, a scris câteva rânduri în Cartea de onoare a localităţii.

Au urmat vizite la Şcoala de muzică şi la Muzeul satului, la grădiniţa de copii şi la Centrul social destinat persoanelor nevoiaşe şi cu dizabilităţi. Tinerii artişti amatori ai Ansamblului „Mărunţica” au demonstrat ambasadorului un săltăreţ dans popular, iar micuţii din grupa pregătitoare i-au oferit o pâine frumoasă, au interpretat un buchet de cântece, inclusiv un minunat colind.

Ca de la ziarist la ziarist

„Sunt ziarist de profesie, a declarat într-un interviu pentru presa locală Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Poloniei la Chişinău. Mă aflu în Republica Moldova de un an şi patru luni, după o anumită experienţă diplomatică în România. Îmi place mult la Dumneavoastră şi suntem deschişi să vă ajutăm în toate, în mod special, în reforma administraţiei publice locale. Implementarea ei oferă mari posibilităţi procesului de dezvoltare economică, socială, culturală şi în alte domenii”.

Bogumil Luft a mai ţinut să sublinieze că a rămas cu cele mai frumoase impresii despre raionul Cimişlia, unde oamenii lucrează cu tragere de inimă şi se străduiesc să soluţioneze cât mai bine şi mai repede problemele existente.

În cadrul vizitei în raionul Cimişlia, diplomatul polonez s-a mai aflat la complexul de creştere a păsărilor din satul Iurievca.

În aceeași zi, Ambasadorul Poloniei a fost în vizită și la Cahul

Bogumil Luft, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Poloniei la Chişinău, a efectuat, în zilele de 24 şi 25 ianuarie, o vizită de lucru în raionul Cahul. În cadrul acesteia, a avut întâlniri cu administraţia raionului şi a oraşului Cahul, cu conducătorii serviciilor desconcentrate şi cu oameni de afaceri, relatează Moldpres.

Șeful misiunii diplomatice polone a avut o întrevedere cu Avram Micinschi, preşedintele raionului Cahul, după care a urmat o întâlnire cu reprezentanţii serviciilor desconcentrate şi cu oameni de afaceri din raion.

Diplomatul polon a declarat că fiecare deplasare a sa în afara Chişinăului, indiferent de raionul în care merge, constituie o descoperire fascinantă, întrucât cunoaşterea localităţilor Republicii Moldova îl ajută să dezvolte relaţiile dintre cele două ţări.

De asemenea, ambasadorul s-a arătat convins de faptul că dezvoltarea autoguvernării locale este foarte importantă pentru progresul fiecărei ţări. „Este un principiu european ca democraţia să se bazeze pe autonomia locală”, a menţionat oficialul. Acesta a afirmat că mesajul său pentru autorităţile cahulene este unul optimist: în mare parte, viitorul Republicii Moldova depinde de oamenii angajaţi în viaţa politică locală.

Autorităţile raionale au vorbit, la rândul lor, despre un şir de colaborări prodigioase cu mai multe unităţi teritorial-administrative din Polonia. Acestea s-au concretizat prin vizite de studiu şi schimburi de experienţă, care le-au oferit funcţionarilor moldoveni posibilitatea de a prelua practicile pozitive din experienţa colegilor lor din Polonia.