MONITORIZARE: „Gazeta de Sud”, în fruntea topului ziarelor zonale

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a realizat, în perioada octombrie-decembrie 2011, monitorizarea presei scrise privind reflectarea cazurilor de tortură şi rele tratamente în instituţiile statului. Potrivit unui raport întocmit în baza acestei monitorizări, printre ziarele locale care au acordat o atenţie sporită tematicii torturii şi relelor tratamente, publicând cele mai multe articole la temă, sunt „Gazeta de Sud”, cu 7 articole, şi „Cuvântul”, cu 6 articole.

ziare-presa

Numărul mai mare de materiale în raport cu alte ziare locale şi zonale se datorează interesului pe care îl manifestă publicaţia „Gazeta de Sud” faţă de crimele comunismului: cinci din cele şapte articole conţin mărturii din „iadul comunist”.

Din presa națională au fost menționate „Adevărul”, care a publicat cele mai multe articole – 27, şi „Ziarul de Gardă”, care a publicat în 24 de articole la această temă. Pe următoarele locuri se situează „Jurnal de Chişinău”, cu 11 articole şi „Timpul”, cu 8 articole.

Tudor Popovici, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, a îndemnat jurnaliştii să trateze cazurile de tortură atent şi echilibrat, verificând şi documentând bine faptele, având în vedere complexitatea lor. Această opinie a fost susţinută şi de alţi participanţi la şedinţă, care au accentuat necesitatea unor instruiri pentru jurnalişti.

Raportul a fost elaborat cu suportul financiar al PNUD Moldova în cadrul campaniei media „Jurnaliştii pentru eliminarea torturii şi protecţia victimelor torturii şi relelor tratamente”.