43 de şcoli din raionul Cahul au fost închise anul acesta

În anul curent de învăţământ, în raionul Cahul au fost închise 43 de clase, precum şi o şcoală – cea din sătucul Spicoasa, unde în clasele primare erau numai… şase elevi. Aceştia merg acum în satul vecin, situat la doar trei kilometri distanţă.

scoli cahul

Evident, susţine Tatiana Hulub, şefa Direcţiei raionale învăţământ, nimeni nu are mare dorinţă să creeze disconfort elevilor, profesorilor şi părinţilor, dar situaţia ne determină să facem modificări, optimizări. Este ridicol uneori să constaţi că în unele şcoli sălile de clasă sunt pustii. În satul Ursoaia, comuna Lebedenco, este o şcoală ruso-moldovenească. În clasele cu instruire în limba rusă sunt doar câte 2-3 elevi.

În această situaţie, am decis să menţinem doar clasele cu instruire în limba română, iar copiilor claselor V-IX şi doritorilor de a-şi face studiile în limba rusă le-am propus să meargă (cu autobuzul, desigur), la gimnaziul din Lebedenco. În satele Larga Veche şi Larga Nouă, în clasele primare, de asemenea, avem câte doi-trei copii. Copii care să studieze în limba rusă pur şi simplu nu mai sunt aici. De aceea, am stat de vorbă cu părinţii copiilor de naţionalitate bulgară, ucraineană, care cunosc bine limba de stat, şi am convenit ca ei, benevol, să treacă în clasele cu instruire în română, ceea ce am şi făcut. Pedagogii, elevii nu fac nici o diferenţă, toţi copiii însuşesc de minune materialul de studiu.

Cam acelaşi tablou l-am avut şi în sătucul Iujnoe, unde în şcoala primară erau câte doi-patru copii în clasă. În situaţia dată, am decis, iarăşi cu acordul părinţilor şi al copiilor! – să transferăm copiii moldoveni la liceul moldovenesc din oraşul Vulcăneşti, iar cei care studiază în limba rusă – la şcoala din Burlăceni. Astfel, am soluţionat şi problema transportării elevilor, deoarece într-un capăt sunt 5 km, iar în celălalt – 8 km. Deocamdată, nu au fost semnalate probleme. Vom continua să căutăm soluţii optime pentru toate localităţile. Or, nu ne mai putem permite să menţinem clădiri mari, cu cheltuieli enorme, doar pentru câteva zeci de elevi.

Spre satisfacţia noastră, conducerea raionului ne susţine. Sunt alocate mijloacele necesare pentru arendarea mijloacelor de transport pentru deplasarea profesorilor şi a copiilor până la destinaţie. Acţionăm în funcţie de fiecare caz concret, raţional, fără excese. Nu suntem adepţii închiderii şcolilor, nici chiar în satele mici.

Bunăoară, în sătucul Iujnoe, planificăm ca la anul să cumulăm şcoala cu grădiniţa, pentru a optimiza cheltuielile. Astfel vom proceda şi în satele din componenţa unei comune, unde, spre exemplu, sunt două şcoli: în satul mai mare vom păstra şcoala primară, în cel mai mic – gimnaziul. Iar timpul va arăta: dacă peste câţiva ani va fi nevoie de două instituţii, posibil, le vom cumula. Ori un alt exemplu: în unele instituţii preuniversitare din oraş urmau a fi închise câteva clase incomplete. Noi, însă, am mers pe altă cale: clasele le-am menţinut, iar liceele le-am transformat în gimnazii.

Sau, de pildă, activează şcoli cu instruire în limba rusă în satele Bucuria, Luceşti, Lopăţica, amplasate în clădiri-tip, cu 3-4 etaje. Jumătate dintre săli nu sunt utilizate pe parcursul întregului an, necesitând bani grei pentru întreţinere. Vom medita, vom căuta soluţii, căci nu-i deloc uşor şi simplu să reduci, să optimizezi, să închizi instituţiile, cu atât mai mult – să disponibilizezi pe cineva.

Oricum, situaţia ne obligă să întreprindem acţiuni concrete. Realitatea este cu totul alta decât acum 15-20 de ani. Bunăoară, prin anii 90 ai secolului trecut, în raionul Cahul (pe atunci – mai mic, fără satele din lunca Prutului care erau în componenţa raionului Vulcăneşti), existau mai bine de 30 de mii de elevi. Acum, însă, numărul acestora este aproximativ în jumătate.

Nicu PRUTEANU