Cu trei copii, o grădiniţă nu are viitor

Drept consecinţă a reducerii natalităţii, în ultimii ani, în localităţile raionului Cantemir s-a creat o situaţie complicată în ceea ce priveşte asigurarea activităţii instituţiilor preşcolare şi a celor şcolare. În 2011, în cele 47 de grădiniţe din raion, s-au format 132 de grupe cu 2938 de copii, ceea ce este cu 126 mai puţin decât în anul trecut. Reţeaua preşcolară nu poate fi satisfăcătoare, dat fiind că multe din acestea sânt frecventate între 8 şi 20 de copii.

gradinita_camy1_2218_10

O situaţie de-a dreptul ieşită din comun este la grădiniţa din Ţiganca Nouă, unde sunt înscrişi 8 micuţi. Aici sunt însă 7 angajaţi, cheltuielile numai pentru salarizarea acestora constituind 150 de mii de lei. Petru Gandrabur, primarul comunei Ţiganca, avea să remarce că „dacă grădiniţa este frecventată de 2-3 copii, cheltuielile sunt, practic, duble faţă de normativele în vigoare. Or, nu contează dacă vin doi sau 10 copii, cheltuim cam tot atâta”.

Precum era de aşteptat, părerile părinţilor, ale angajaţilor sunt diferite — de la acceptarea propunerii până la refuzul acestora de a-şi mai da odraslele la grădiniţă.  În 2011, în raionul Cantemir au fost reorganizate instiuţiile preuniversitare din Constantineşti, Flocoasa, Ţolica. A fost lichidată şcoala primară din satul Leca, cu 9 copii. Acest proces, oricât de dureros ar fi, va continua şi în 2012.