Ambasadorul SUA a participat la inaugurarea căminului „Mihai Eminescu” din Cimişlia

Astăzi, la Cimişlia a fost inaugurat după reconstrucţie căminul Liceului teoretic „Mihai Eminescu”. La ceremonie a participat Excelenţa Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dl William H.Moser cu întreaga sa familie.

ambasador6_2207_10

Reconstrucţia căminului pentru a fost realizată de către organizaţia Counterpart International în cadrul Programului de Asistenţă Umanitară şi Suport Public, fiind finanţată de către Biroul Departamentului de stat al SUA pentru coordonarea asistenţei acordate în Europa şi Eurasia (EUR/ACE) prin acordarea granturilor mici în valoare de $12 000,00.

Scopul proiectului a constat în îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de viaţă şi de învăţământ ale elevilor care locuiesc în edificiul respectiv.

În cadrul lucrărilor de reconstrucţie a căminului au fost schimbate toate uşile şi ferestrele clădirii, s-a reparat sistemul energetic, bucătăria şi sufrageria, cabinetul metodic. Adiţional lucrărilor, Conterpart International a donat liceului 30 de mese şcolare în valoare totală de $16,710.00.

Organizaţia de caritate Latter Day Saints Charities a contribuit şi ea la realizarea proiectului prin donarea a $6,000, bani din care s-au procurat materiale de construcţie, mobilier, utilaj şi consumabile de bucătărie.

Căminul a fost construit acum 42 de ani, fiind dat în exploatare în anul 1969. Până în prezent acesta nu a fost reparat niciodată. Eventual, starea generală a clădirii ajunsese să fie una sub orice nivel. Într-o stare deplorabilă se aflau uşile şi ferestrele, pereţii, reţelele de apeduct, gaze naturale şi canalizare.

Astăzi cei 54 de elevi din 11 sate ale raionului care învaţă în clasele liceale ale instituţiei beneficiază de condiţii de trai şi studiu de cel mai înalt nivel.

La eveniment, organizaţia Counterpart International, responsabilă de implementarea proiectului, a fost reprezentată de Victor Corovai, director de program în Moldova, Oleg Guja şi Anatolie Cravcenco, manageri de proiect. Din partea instituţiei cofinanţatoare, Latter-Day Saints (LDS) Charities, la eveniment au asistat Ray McGovern, şeful Direcţiei Umanitare în Moldova şi Katy McGovern.

Autorităţile publice locale au fost prezente în persoana dlor Gheorghe Netedu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia, Sergiu Vârlan, viceprimar, Ion Delinschi, şef al Direcţiei raionale învăţământ Cimişlia ş.a.