Optimismul debordant al lui Iurie Leancă

Viceprim-ministrul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, s-a întâlnit cu primarii localităţilor din raionul Cimişlia, pe care i-a îndemnat să fie mai optimişti în legătură cu situaţia social-politică, economică şi de altă natură din Republica Moldova, căci există şanse reale ca ea să se îmbunătăţească.

leanca

Tonul discuţiei, care a fost unul constructiv, cu multă critică, dar şi cu propuneri concrete, a fost dat de preşedintele raionului, Ivan Veveriţă, care a descris în mod detaliat tabloul legat de starea drumurilor şi de măsurile întreprinse penru redresarea situaţiei.

Primarii Vladimir Medoni (Hârtop), Tatiana Badan (Selemet), Efim Strogoteanu (Ecaterinovca), Gheorghe Vacarciuc (Javgur), Gheorghe Răileanu (Cimişlia) au abordat multe probleme din viaţa cotidiană, legate de elaborarea bugetelor, optimizarea în sistemul educaţional, combaterea corupţiei, lipsa cadrelor, salariile mici ale autorităţilor publice locale, plecarea masivă a moldovenilor peste hotarele ţării etc. Vicepremierul a rugat ca toate cele spuse de vorbitori să fie sistematizate, în baza lor să se întocmească o notă informativă, care să ajungă pe masa dânsului, pentru luarea unor măsuri de către organele competente.

Iurie Leancă a răspuns la o serie de întrebări, inclusiv la cele legate de regiunea transnistreană şi de unitatea administrativ-teritorială găgăuză, a dat asigurări că Republica Moldova nu-şi va schimba cursul de eurointegrare şi că avem mari posibilităţi ca, spre sfârşitul anului viitor, să beneficiem de liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană.