Cupa Guvernului a ajuns La Gura Galbenei

Într-o luptă viu disputată, echipa tinerilor fotbalişti de 13-14 ani din localitatea Gura Galbenei, raionul Cimişlia, a câştigat finala mare a competiţiilor din acest an pentru Cupa Guvernului Republicii Moldova la fotbal rezervat copiilor născuţi în 1997-1998. Acest succes se datorează eforturilor deosebite depuse de băieţi, dar şi măiestriei antrenorilor Victor Stână şi Petru Ciobanu.

Victor Pulbere_2085_10

Mare sărbătoare cultural-sportivă a fost sâmbăta trecută în oraşul Teleneşti, unde, pe stadionul din localitate, s-au disputat ultimele două meciuri ale ediţiei 2011 a Cupei Guvernului Republicii Moldova la fotbal pentru adolescenţii de până la 15 ani.

Finala mică

În partida pentru locurile trei-patru, au concurat formaţiile de la instituţiile de învăţământ din satul Congaz, unitatea teritorial-administrativă „Gagauz Yeri”, şi din comuna Cobani, raionul Glodeni. A fost un meci echilibrat, cu multă luptă pentru fiecare minge, dar cu puţine faze periculoase la ambele porţi. În prima repriză, echipele din sud şi din nord au înscis câte un gol, iar în repriza secundă nici una din ele nu a mai reuşit să marcheze. Astfel, după expirarea timpului regulamentar de 60 de minute, tabela de marcaj indica un scor de egalitate — 1:1.

Conform Regulamentului competiţiilor, s-a recurs la executarea loviturilor de la 11 metri. Şi aici nervii s-au dovedit a fi mai tari la elevii din Cobani, care au transformat toate cele cinci şuturi, pe când reprezentanţii de la Congaz au avut o ratare.

Scorul final înregistrat, de 6:5, i-a urcat pe podiumul de premiere pe copiii de la Cobani, iar cei de la Congaz s-au mulţumit cu locul patru.

Înainte de începerea meciului, în pauza dintre reprize, dar şi după disputarea partidei, cele câteva sute de suporteri din centrul raional Teleneşti şi din localităţile care au delegat echipele pentru cele două acorduri finale, s-au delectat cu multe numere artistice interpretate de colective de la Centrul de creaţie, de la Şcoala de muzică „Barbu Lăutaru” şi de soliştii Lilian Balan, Mihaela Darii, Andrei Liviţchi, Elena Stegărescu, au admirat exerciţiile demonstrative ale luptătorilor de taekwondo şi ale acrobaţilor din acest oraş.

Finala mare

În pofida condiţiilor meteorologice deosebit de complicate (în amiaza zilei, la Teleneşti a plouat, a bătut grindina), organizatorii festivităţilor au fost la înălţime, scenariul manifestărilor fiind respectat în totalitate. A impresionat mai ales ceremonia de deschidere a finalei mari: cu prezentarea de către crainica stadionului a arbitrilor şi a jucătorilor ambelor formaţii, cu defilarea de către un grup de copii cu drapelul „Fair-Play”, cu intonarea de către fanfară a Imnului de Stat al Republicii Moldova, cu rostirea cuvintelor de salut de mai multe persoane oficiale, inclusiv de Ion Ciobanu, ministrul Tineretului şi Sportului, de Leonid Bujor, consilierul Primului ministru.

Dreptul de a executa prima lovitură i-a fost acordat ministrului Ion Ciobanu. În meciul decisiv s-au întâlnit fotbaliştii de la Liceul „Hiperion” din satul Gura Galbenei, raionul Cimişlia, şi cei de la Liceul „Olimp” din oraşul Sângerei. Băieţii noştri au reuşit să înscrie primii, după ce vârful de atac Victor Pulbere a pătruns în careu pe extrema dreaptă şi a lovit precis în colţul stâng al porţii — 1:0.

Până la întrerupere, scorul nu s-a schimbat, deşi ambele reprezentative au avut şanse de a marca. În repriza secundă, s-a evidenţiat din nou golgheterul de la Gura Galbenei, Victor Pulbere, care în minutul 12 şi-a înscris la activ un gol de toată frumuseţea — 2:0. Spre sfârşitul partidei, fotbaliştii de la Sângerei s-au activizat şi, în minutele de prelungiri, au redus din handicap, realizând o lovitură de pedeapsă de la punctul cu var. Mai mult, însă, ei nu au putut face şi gălbinenii au câştigat Cupa pe merit.

Trofee pentru cei mai buni

Emoţionantă a fost şi festivitatea de premiere. Ministerul Tineretului şi Sportului a acordat diplome arbitrilor, în frunte cu arbitrul principal Victor Bughenco din municipiul Chişinău, şi participanţilor la programul cultural-sportiv. Nicolae Cebotari, secretar general al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, a înmânat echipelor diverse cadouri. Un grup de sponsori au instituit şase premii pentru cei mai buni jucători, patru dintre care au revenit băieţilor noştri. Astfel, Ion Sârghi a fost recunoscut drept cel mai bun portar, Victor Pulbere a intrat în posesia a două premii — cel mai bun atacant şi autor al celui mai frumos gol, iar Victoraş Stână s-a bucurat de cea mai mare simpatie din partea publicului.

Pentru locul întâi, echipa Liceului „Hiperion” de la Gura Galbenei a câştigat Cupa Guvernului Republicii Moldova, un premiu bănesc în valoare de 7000 de lei, diplomă şi medalii.

Diplome, medalii şi premii au fost înmânate şi formaţiilor situate pe locurile doi şi trei.

Premiu şi din partea Consiliului raional Cimişlia

La meciul final a fost prezent un grup de suporteri din satul Gura Galbenei, din oraşul Cimişlia, în frunte cu preşedintele raionului, Ivan Veveriţă, şi vicepreşedintele raionului, Sergiu Surugiu. Cu surle, trâmbiţe, strigăte, scandări, suporterii au încurajat echipa favorită pe tot parcursul meciului. Spre final, lor li s-au alăturat şi gazdele, cărora le-a căzut pe plac jocul gălbinenilor.

Conducătorul raionului a adresat cordiale felicitări copiilor şi antrenorilor cu ocazia obţinerii acestei mari victorii. „Din partea Consiliului raional, a anunţat Ivan Veveriţă, vă acordăm un premiu de 5000 de lei”.

Componenţa echipei învingătoare

Victoria tinerilor fotbalişti la la Gura Galbenei nu este una întâmplătoare, ea constituind o urmare firească a eforturilor depuse în această localitate privind crearea unei veritabile şcoli de fotbal. Succesul de la Teleneşti încununează evoluarea cu succes a elevilor de la Liceul „Hiperion” în Campionatul Republicii Moldova în două categorii de vârstă, prezentarea lor la un nivel înalt în cadrul câtorva ediţii ale turneului naţional „Guguţă” şi la alte competiţii.

Iată cine a contribuit la cucerirea Cupei Guvernului: Victoraş Stână (căpitanul echipei), Ion Sârghi, Victor Pulbere, Cristian Maleru, Vasile Gâscă, Nicolae Sajin, Ion Michişor, Nicolae Cerniciuc, Viorel Sârghi, Gheorghe Huzun, Roveliu Budeanu, Ion Papuga, Lilian Zghibarţă, Valeriu Căpăţină, Constantin Mârza şi Daniel Bordeianu.

Aceşti copii talentaţi au fost pregătiţi de antrenorii Petru Ciobanu şi Victor Stână. Despre stima de care se bucură cel din urmă nu numai între amatorii mici şi mari ai jocului cu balonul rotund (este arbitru de categorie naţională), ci şi în rândul consătenilor, vorbeşte faptul că, la scrutinul local din vara anului curent, Victor Stână a fost ales în funcţia de primar al satului.