Dirk Shuebel s-a întâlnit cu ziariştii din presa locală (VIDEO)

Reprezentanţii mass-media din provincie au avut, la începutul acestei săptămâni, o întrevedere cu Dirk Schuebel, conducătorul Delegaţiei Uniunii Europene în ţara noastră.

dirk

Dirk Schuebel a apreciat în mod deosebit eforturile depuse de actuala conducere a Republicii Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană. „Mă aflu aici de aproape doi ani, a spus oficialul, şi pot afirma cu tărie că în această perioadă relaţiile ţării dvs. cu Europa s-au multiplicat în toate domeniile”.

Drept exemplu a adus vizitele frecvente ale premierului Vlad Filat la Bruxelles şi că nu există o săptămână fără ca cineva din UE să nu vină în ţara noastră.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene s-a arătat foarte optimist în privinţa derulării procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii noştri. Răspunzând la o întrebare a „Gazetei de Sud”, Dirk Schuebel a specificat că autorităţile moldoveneşti au finalizat prima etapă a acestui proces şi au prezentat un raport care este acum studiat de către experţii UE. După care va urma etapa a doua, finală. Cât de mult va dura ea, depinde de conducerea RM, care este datoare să continue implementarea reformeleor în diverse domenii, mai ales în sistemul judiciar.

Schuebel a mai ţinut să precizeze că până la sfârşitul anului curent vor fi reluate discuţiile privind Acordul comprehensiv şi de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, că Delegaţia UE continuă acordarea de asistenţă financiară sub formă de granturi pentru diferite instituţii şi organizaţii, în acest scop fiind prevăzută, pentru anii 2010-2013 suma de 550 milioane de euro.

În finalul întâlnirii, oficialul s-a arătat disponibil de a mai discuta cu reprezentanţii presei regionale, poate chiar peste următoarele două-trei luni.