Iulia Spânu, semănătoarea de lumină

Filiala bibliotecii publice „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia, situată în incinta grădiniţei „Foişor”, a serbat, zilele acestea, o frumoasă aniversare. De 40 de ani, acest templu spiritual şi cultural adună cititori de toate vârstele, dornici de carte, de comunicare.

biblioteca2_2046_10

Mai ales copiii sunt cei care „învaţă a creşte frumos” în această bibliotecă. Pentru că neobosita bibliotecară Iulia Spânu a avut grijă să îmbine destul de reuşit jocul cu lectura, organizând în cadrul instituţiei un club muzical şi un teatru de păpuşi cu denumire „model”, „Alunelul”.

„Se ştie că nu este uşor să-i înveţi pe cei mici să citească sau să iubească cartea. Copilul trebuie încurajat să facă această alegere, lăsându-i cărţi la îndemână încă de la o vârstă fragedă, îndemnându-l să le răsfoiască, motivându-l prin joc şi bunăvoinţă, dragoste şi căldură să se regăsească iar şi iar în „templul cărţilor”. Cu aceste cuvinte şi-a întâmpinat oaspeţii în „Casa Mare”, cum îi place să-şi numească locul de muncă, Iulia Spânu, directoarea bibliotecii din incinta grădiniţei „Foişor”.

După un spectacol literar-muzical prezentat de micii cititori, amfitrioana a făcut o retrospectivă a existenţei bibliotecii din Cogâlnic, de-a lungul a 40 de ani. Şi-a amintit de vremurile frumoase când, practic, toate seratele, manifestările erau indispensabil legate de activitatea bibliotecilor.

Dar şi de vremurile grele, în care biblioteca, asemeni multor altor instituţii de profil din republică, a rămas de izbelişte — nu avea lumină, apă, din care cauză nu se putea citi, se furau cărţile, iar bibliotecarul era mai mult paznic decât un intelectual care urma să-i lumineze pe alţii.

Astăzi, în pofida numeroaselor tentative de a o închide, biblioteca din incinta grădiniţei „Foişor” rezistă şi activează, bucurându-se de sprijin din partea administraţiei publice locale. Un prieten fidel al bibliotecii este şi Mitropolia Moldovei, care ajută biblioteca să achiziţioneze exemplare de carte creştină.

Înşişi copiii au fost cei care au crescut flori şi le-au vândut în cadrul acţiunii „O floare pentru suflet”. Iar cu banii pe care i-au adunat, circa 800 de lei, au procurat primul lot de carte creştină pentru copii şi adulţi. „Completarea fondului bibliotecii cu literatură religioasă ne-am propus-o pentru a-l aduce pe Dumnezeu mai aproape de oameni, iar prin învăţătura lui şi cartea să-şi regăsească un loc de cinste în viaţa fiecărui om, a fie copil sau matur”, susţine Iulia Spânu.

Primarul Gheorghe Răileanu a adresat felicitări cu ocazia jubileului de 40 ani ai filialei bibliotecii „Mihai Eminescu” din Cimişlia şi a ţinut să menţioneze: „Îmi pare bine că în Cimişlia există asemenea oameni ca Iulia Spânu, care fac un lucru extrem de important — se ocupă de educaţia moral-spirituală a tinerei generaţii”.

În context, şeful secţiei raionale Cultură, Ştefan Buză, a opinat că, deşi, în general, în republică se atestă un declin în cultură, inclusiv în activitatea bibliotecilor, instituţia sărbătorită vine să confirme faptul că şi cu surse mici se pot face lucruri mari. „Da, nu se citeşte astăzi masiv, vine tot mai puţină lume la bibliotecă, dar trebuie să ne gândim cum să schimbăm situaţia. Sigur, ar fi mai uşor să închidem bibliotecile, mai greu e să le menţinem şi să atragem cititorii. Aşa cum o face, bunăoară, Iulia Spânu”, a relevat funcţionarul .

Vorbind cu multă căldură despre copiii care frecventează clubul muzical „Albinuţele” şi teatrul de păpuşi „Alunelul”, a căror animatoare este, Iulia Spânu visează să amenajeze pentru locuitorii din zona Cogâlnic şi o spaţioasă sală de lectură, unde aceştia să se poată odihni, să citească ediţiile periodice şi literatură artistică, să comunice între ei. „Căci, decât să meargă pe la baruri, tot mai bine ar fi să-şi petreacă timpul frumos”, este de părere bibliotecara.