Gura Galbenei are un mini-teren de fotbal

Satul Gura Galbenei este vestit nu numai în raionul Cimişlia, ci şi în întreaga republică pentru faptul că localnicii manifestă o grijă deosebită faţă de dezvoltarea culturii fizice şi a sportului, mai ales a fotbalului. Activitatea în domeniul dat s-a intensificat şi mai mult după ce, în urma unei concurenţe dârze pe parcursul campaniei electorale din vara trecută, în funcţia de primar al localităţii a fos ales Victor Stână, arbitru de categorie naţională la fotbal.

teren2_1989_10

Sărbătoarea de duminică

Mini-terenul de fotbal cu gazon artificial este primul câmp de acest fel în raionul Cimişlia şi al treilea obiectiv sportiv din centrul satului, după ce anterior aici au fost date în folosinţă un minunat complex acoperit, unde pot fi practicate pe tot parcursul anului diferite probe (minifotbal, tenis de masă, baschet, ridicarea greutăţilor etc.) şi un stadion cu dimensiuni standard.

La ceremonia de inaugurare a mini-terenului de fotbal cu gazon artificial au fost prezente mai multe persoane oficiale: Mircea Cojocaru, şef de departament la Federaţia Moldovenească de Fotbal, Andrei Vacarciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ivan Veveriţă, preşedintele raionului Cimişlia, Vasile Balica, preşedintele Asociaţiei teritoriale de fotbal Cimişlia. Ei toţi au adresat cordiale felicitări gazdelor cu ocazia triplei sărbători: Ziua Independenţei, Adormirea Maicii Domnului şi inaugurarea mini-stadionului.

În semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse la dezvoltarea fotbalului, Mircea Cojocaru a înmânat dlor Vacarciuc şi Veveriţă eşarfe ale echipei naţionale cu emblema FMF.

La festivitate a fost prezent şi un oaspete din România. Este vorba de Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga” din municipiul Ploieşti, care s-a arătat încântat de cele văzute şi le-a urat localnicilor să cucerească noi culmi în domeniul fotbalistic.

Primarul de Gura Galbenei, Victor Stână, dar şi consilierul local Mihail Burduh au povestit despre eforturile depuse la construirea acestui obiectiv.

Rodul unor eforturi comune

Mini-terenul de fotbal cu gazon artificial este rodul unor eforturi comune realizate în cadrul a două programe. Unul este gestionat de Uniunea Asociaţiilor de Fotbal din Europa (UEFA) şi se numeşte „Hattrick”. Cel de-al doilea program este intitulat „Toţi Împreună”, fiind implementat de Federaţia Moldovenească de Fotbal.

Participând la ambele proiecte, Consiliul sătesc Gura Galbenei a venit cu o anumită contribuţie, ceea ce a permis construirea mini-stadionului. Imortalizând inaugurarea acestui obiectiv, reprezentantul FMF, Mircea Cojocaru, i-a înmânat lui Victor Stână o tăbliţă din granit cu inscripţia care confirmă participarea la cele două programe menţionate mai sus.

Dreptul de a tăia panglica de dare în folosinţă a terenului i-a fost acordat lui Veaceslav Cebotari, responsabilul FMF de activitatea asociaţiilor teritoriale de fotbal.

Victoria a revenit gazdelor

Primii care „au probat” gazonul artificial al noului obiectiv sportiv au fost tinerii fotbalişti născuţi în anii 1997-1998 din patru localităţi: Gura Galbenei şi Sagaidac (ambele din raionul Cimişlia) şi Sărata Galbenă şi Buţeni (amândouă din raionul vecin Hânceşti).

Competiţiile au decurs conform principiului „fiecare cu fiecare”. Mai puternici s-au dovedit a fi gazdele, care au învins în toate partidele, inclusiv în finală, cu scorul de 4:1, în faţa semenilor de la Sărata Galbenă. Acestora din urmă le-a revenit locul doi, iar pe locul trei s-au situat elevii de la Sagaidac.

Deţinătorii locului întâi au intrat în posesia Cupei Independenţei, fiecărei echipe premiante revenindu-i câte un complet de medalii.

Cel mai bun jucător a fost recunoscut în unanimitate Victoraş Stână, feciorul primarului de la Gura Galbenei, care a marcat şapte goluri.

Organizatorii competiţiilor doresc ca acest turneu să devină unul tradiţional.