Copiii de la o tabără din Căuşeni sunt hrăniţi cu „mivina” şi dorm înghesuiţi

Produsul „Mivina”, interzis în meniul copiilor, robinete uzate, număr insuficient de lavoare și uscătoare electrice – sunt doar câteva dintre neregulile depistate de specialiștii Centrului Naţional pentru Sănătatea Publică (CNSP) la tabăra de odihnă pentru copii „Ghiocel” din raionul Căuşeni. În urma controlului, directorul taberei s-a ales cu un proces-verbal, iar în zilele apropiate riscă și o amendă.

tabara_1951_10

Medicul din cadrul CNSP, Tatiana Dănila, a declarat pentru ARENA că administrația taberei „Ghiocel”, din raionul Căuşeni, nu cunoștea că pastele semifabricate ,,Mivina” sunt interzise în meniul pentru copii. Totodată, expertul a subliniat că CNSP va efectuat în contiunare controale la această tabără și va încerca să afle care este adevăratul motiv.

Pe numele directorului taberei „Ghiocel” a fost întocmit un proces-verbal de contravenţie administrativă, iar în zilele apropiate va fi aplicată și o amendă. Conform Codului Contravențional, persoanele juridice care încalcă regulile sanitar-igienice riscă o amendă de la 70 la 240 unități contravenționale.

Potrivit CNSP, în această vară au fost închise două tabere. ,,Floricica” de la Vadul lui Vodă a fost închisă după ce 35 de copii au fost intoxicați cu salată de legume. ,,Dumbrava” de la Ștefan Vodă a fost închisă după ce specialiștii CNSP au găsit instalaţii sanitare deteriorate şi mucegai pe pereţi. Totodată, medicii au descoperit că în bazinul de înot nu se respecta regimul de dezinfectare a apei, iar cei 12 angajaţi ai taberei nu au trecut toate examenele medicale.

În Republica Moldova activează 80 de tabere staționare și 458 cu sejur zilnic. Acestea vor activa până la mijlocul lunii august.