Mihai Dron, lutier cunoscut, a revenit la Gura Galbenei. Vezi aici care sunt planurile lui de viitor (Galerie FOTO)

Nicolae şi Raisa Dron din satul Gura Galbenei, raionul Cimişlia, au fost, pe întreg parcursul lunii iulie, invitaţii Şcolii de lutieri din Brienz, Elveţia. Această vizită, fericiţii părinţi, în familia cărora sunt educaţi 12 copii, o datorează unuia dintre feciori, şi anume celui pe nume Mihai, supranumit şi „Stradivarius al Moldovei”. Tocmai performanţele lui Mihai, care studiază acolo deja de trei ani, departe de casă, i-au adus pe aceşti moldoveni în inima Europei. Şi aici au auzit cele mai frumoase cuvinte de recunoştinţă pentru copilul lor şi pentru ţara lor, Moldova, pământ care a dat lumii mulţi oameni talentaţi, a cărui faimă este purtată de cei care reuşesc să se afirme departe de casă.

Şcoala de lutieri din oraşul Brienz, situat pe malul unui lac de o rară frumuseţe, este unică în Elveţia. Cei care vin să înveţe aici o fac din îndemnul inimii şi din vocaţie. Meşteşugurile rare care sunt predate în şcoala respectivă necesită talent de excepţie din partea elevilor şi instruirea individuală a fiecăruia dintre aceşti tineri înzestraţi cu harul de a simţi lemnul. Iar profesorii sunt toţi de talie internaţională.

În acelaşi timp, numărul celor care studiază în această şcoală inedită, unică în Europa, este de până la zece elevi. Pentru a fi admişi la studii, solicitanţii trebuie să deţină deja o diplomă de studii superioare şi să susţină un şir de examene riguroase, să poată desena şi cânta la vioară, altfel spus, să posede un nivel înalt de cultură generală. După patru ani de studiu, cei care absolvesc Şcoala de lutieri din Brienz se aleg cu cunoştinţe temeinice şi cu specialitatea de meşter în confecţionarea instrumentelor cu arcuş, adică lutier.

Învăţătura îi costă scump pe cei care ajung să înveţe la Şcoala din Brienz, dar şi profesia pe care o capătă este una solicitată şi bine plătită.

mihai3
Mihai Dron într-un atelier al unui lutier din Elveţia

Nasc şi la Moldova oameni

Mihai Dron din satul Gura Galbenei, raionul Cimişlia, despre care „Gazeta de Sud” a mai scris, este unicul tânăr din Republica Moldova care a avut marele noroc să ajungă să-şi facă studiile la Şcoala de lutieri din Elveţia. Muzica pentru el înseamnă viaţă şi constituie o adevărată pasiune. Anume acestei pasiuni îi dedică tot timpul liber şi toate gândurile sale de viitor.Nasc şi la Moldova oameni

Dragostea pentru frumos şi pentru artă, în general, curge în venele lui Mihai graţie tatălui său, Nicolae Dron, lăutar autodidact, care cântă la câteva instrumente muzicale, printre care cobza şi vioara. Din mare pasiune pentru instrumentele populare vechi, dar şi pentru tradiţii, a făcut chiar, la o vârstă înaintată, studii în domeniul folclorului, sub auspiciul renumitului folclorist şi instrumentist Victor Botnaru, ajungând să se numească astăzi cu o deosebită mândrie cobzar.

Cu perseverenţa care îl caracterizează, voalată discret printr-un cumpăt şi calm rar întâlnit astăzi, Nicolae Dron, bunicii căruia au fost lăutari de excepţie, şi-a educat şi el, la rândul lui, copiii prin spiritualitate, credinţă şi creaţie. „Or, spune el, creaţia îl face pe om mai bun, îl face să se înalţe deasupra vicisitudinilor şi greutăţilor vieţii, să facă lucruri bune şi să trăiască frumos”.

Aşa, din spiritualitate, prin zămislire şi o predispoziţie ereditară, s-a născut prima vioară confecţionată de Mihai Dron, feciorul lui Nicolae Dron.

Mihai mama
Mihai împărtăşeşte bucuria creaţiei mamei sale

Important este ca un lutier „să simtă” lemnul

Spre deosebire de ceilalţi colegi ai săi, din Franţa, Italia, Germania, Polonia şi din alte ţări, care studiază la Brienz, Mihai a făcut excepţie din start, când, în urma unui concurs anunţat de Şcoala elveţiană de lutieri pentru cea mai bună vioară confecţionată, a câştigat o bursă de studii. Mai mult ca atât. Cele două viori dezmembrate, trimise de el spre apreciere juriului profesionist, i-au lăsat fără grai pe evaluatorii străini. Tocmai de aceea, în cazul admiterii la studii a moldoveanului Mihai Dron s-a făcut abatere de la regula generală. El a fost înmatriculat la Şcoala de lutieri direct de pe băncile şcolii, fără a absolvi cel puţin o facultate.

Tehnologia confecţionării instrumentelor este una foarte veche, iar toate lucrările în întregime sunt îndeplinite manual. La confecţionarea unei viori sau a unei viole contează în primul rând răbdarea, migala şi atenţia la detalii. Iată de ce niciunul dintre elevi nu este limitat în termen. Aici nimeni nu se grăbeşte, căci se pune preţ pe calitate, în primul rând, numărul de instrumente contând mai puţin.

Principalul este ca viitorii meşteri să înceapă „să simtă lemnul cu mâinile lor”.

Iar eroul nostru se pare că s-a născut cu acest dar. Lucru care îl confirmă faptul că, din 15 instrumente muzicale care au concurat în cadrul unui concurs internaţional care s-a desfăşurat la Moscova, vioara lui Mihai Dron a primit cele mai înalte aprecieri. Astfel, cei mai vestiţi muzicieni din Japonia, Franţa, Rusia şi din alte ţări, auzind de performanţele lutierului din Moldova, se grăbesc să-i comande acestuia instrumente muzicale de excepţie.

Împreună, elevii Şcolii de lutieri din Briez produc doar câteva viori pe an. Precum am mai spus, pe primul loc se află calitatea. Profesorii acestei şcoli unice de lutieri afirmă astăzi cu certitudine că instrumentele lucrate de mâna meşterilor moderni se apropie tot mai mult, după calitatea lor, de instrumentele meşterilor celebri din trecut. Şi speră că, poate, cineva dintre studenţii lor va ajunge un viitor Amati, Guarneri sau Stradivarius.

Prin instrumentele muzicale pe care le confecţionează manual, după cele mai înalte rigori ale acestei neobişnuite meserii practicate secole în urmă de meşteri de excepţie, Mihai a reuşit să câştige admiraţia profesorilor şi a lutierilor profesionişti din Elveţia. În faţa părinţilor acestui „copil-minune”, străinii au trebuit să recunoască că asemenea elevi încă nu au avut. „Are un dar înnăscut de a simţi lemnul şi de a-l supune voinţei meşterului”, au spus ei, exprimându-şi, totodată, speranţa că lutierul cu mâini de aur din Moldova va rămâne în spaţiul european.

Părinţii lui Mihai Dron sunt însă de altă părere. Ei îl aşteaptă să revină în Moldova, ca să-şi continue destinul. „Cei care vor auzi de Mihai Dron şi vor avea nevoie de o vioară bună, lasă-i să vină la Gura Galbenei, în Moldova, căci şi ţara noastră are nevoie de asemenea talente”, spune cu mândrie tatăl lutierului. Întrebat ce ştiu elveţienii despre Moldova, Nicolae Dron spune că în Ţara Cantoanelor se cunoaşte, din păcate, foarte puţin despre noi. „Ne-au primit cu mult respect. Elveţienii sunt nişte oameni muncitori şi foarte prietenoşi, gata să-i ajute şi pe alţii să trăiască la fel de bine. Republica Moldova este pentru ei un pământ de oameni talentaţi, renumit prin ţambalagiul Victor Kopacinski, violonistul Ilian Gârneţ, violonista Patricia Kopacinski, care anul acesta a devenit câştigătoarea Concursului internaţional „Arcuşul de Aur”, încheie Nicolae Dron.

mihai2
În atelierul din Gura Galbenei împreună cu fratele şi un coleg de facultate

Dinastie de lutieri

Mihai va susţine examenele finale şi teza de licenţă peste un an. Anul în care va învăţa cel mai greu lucru al meseriei de lutier — să restaureze instrumente muzicale vechi. Examinatorii vor fi ochi şi urechi atunci când îi vor da notele. Acum însă a revenit la baştină, în satul Gura Galbenei, unde, împreună cu doi fraţi ai săi, Igor şi Eugen, şi cu un coleg de şcoală, sosit din Germania, muncesc în atelierul de familie. Speră ca lucrul făcut în comun să le aducă nu numai satisfacţie, dar şi să-i facă să înveţe unul de la altul şi să se poată autodepăşi.

Fraţii Igor şi Eugen Dron păşesc şi ei pe urmele lui Mihai. Ambii au făcut deja viori la care cântă muzicieni consacraţi. Eugen i-a bucurat recent pe părinţi, obţinând o diplomă în tehnologia prelucrării lemnului. Igor, deşi are altă specialitate, este atras şi el de arta de a da lemnului o altă viaţă şi de a-l face să cânte.